::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Feb 22, 2011

The Colour of Paradise


~Kehidupan dunia adalah ujian keimanan~

Saya teringat cerita seorang rakan. Diceritakan ada kedua suami isteri yang menunggu kehadiran anak selama 5 tahun. Namun, setelah penantian berakhir, mereka bertindak mengasari anak mereka yang masih kecil sehingga anak mereka berlari keluar rumah dan meninggal dunia dilanggar sebuah kereta.

Itulah kehidupan. Setiap yang tidak diberi pada kita adakalanya adalah ujian. Dan apabila didatangkan pula nikmat itu, tidak kita hargai. Dan Allah berhak untuk mengambilnya kembali.

Cerita ini lebih kurang sebuah filem yang baru saya tonton.The Colour of Paradise

The Colour of Paradise adalah sebuah filem Iran diarahkan oleh Majid Majidi. Diterbitkan pada tahun 1999.

Apa yang menariknya ialah ia menceritakan tentang kehidupan.


"Apa yang ada di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan Kami pasti akan memberikan balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan."
(An-Nahl; 16:96)


Tentang Filem Ini 

Kehidupan seorang kanak-kanak bernama Mohammad, berusia 8 tahun yang tidak dapat melihat dunia dengan kedua matanya tetapi dapat melihat alam ini dengan mata hati. Mohammad kematian ibu dan mempunyai ayah, 2 orang adik beradik perempuan serta seorang nenek.

Mohammad yang pulang bercuti sekolah dari sekolah kanak-kanak cacat penglihatan di Tehran kurang disenangi oleh ayah yang ingin berkahwin lagi. Dan ayahnya, Hashem bertindak untuk menghantar Mohammad jauh dari rumah supaya majlis perkahwinannya berjalan lancar. Keadaan menjadi semakin tegang apabila nenek Mohammad yang berkecil hati dengan sikap Hashem. Nenek Mohammad bertindak meninggalkan rumah dan kemudian jatuh sakit.

Akhirnya, perancangan untuk perkahwinan kedua Hashem gagal setelah nenek Mohammad meninggal dunia. Apakah kesudahan Mohammad setelah kehilangan neneknya?

Sedutan CeritaPengajaran

Ramai manusia hari ini punya kedua mata yang sempurna penglihatan. Tetapi mata yang dikurniakan kita banyak melihat kesalahan. Banyak membawa racun ke dalam hati. Kurang melihat kebaikan dan memandang ujian sebagai satu kepayahan.

Ini adalah isi-isi yang juga diketengahkan oleh cerita ini.

Saya tertarik dengan kata-kata Mohammad;

"Cikgu kami berkata bahawa Tuhan lebih menyayangi orang yang cacat penglihatan kerana mereka tidak dapat melihat.
Tetapi saya memberitahu Cikgu; walaupun begitu Dia tidak akan menjadikan kami buta kerana kami tidak dapat melihat-Nya.
Cikgu berkata; Tuhan itu tidak dapat dilihat. Dia berada di seluruh tempat. Awak boleh merasakan-Nya. Awak boleh melihat-Nya melalui jari jemari awak.
Sekarang saya mencari Tuhan di seluruh tempat sehingga pada hari tangan saya mencapai-Nya. Dan ceritakan kepada-Nya semua rahsia di hati saya."

Kredit to Muktasim untuk The Colour of Paradise~Suatu metafora bagi mereka yang melihat dengan mata hati.~

0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino