::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Feb 18, 2015

Baitul Muslim: Nikmat Dan Ujian Penantian


~Allah lihat air mata yang menitis dalam permohonan kepada-Nya. Allah kira setiap kesabaran yang dihitung dalam meniti ujianNya. Dan Allah tidak pernah leka mengira kesyukuran kita atas setiap nikmatNya. La tahzan, Innallaha maana~

~La tahzan, innallaha maana~


Alhamdulillah sudah hampir tahun kedua saya dipertemukan jodoh oleh Allah dengan Zawj (suami) yang dikasihi kerana Allah. 

Ujian Menanti Jodoh 

Saya bertemu zawj pada tahun 2012 dan bernikah pada usia saya 27 tahun di tahun seterusnya . Tatkala itu sudah ramai sahabat-sahabat seangkatan saya yang sudah menikah. Begitu juga adik-adik junior. Tak tinggal mereka yang menikah juga sudah punyai ramai anak.

Tidak dapat dinafikan perasaan sedikit sedih saya apabila soalan ‘bila nak berkahwin’ asyik diajukan bertalu-talu setiap kali berjumpa kawan-kawan lama atau pulang berjumpa sanak saudara sewaktu belum bernikah. 

Mungkin ada yang kata saya memilih. Benar, adakalanya saya memang perlu memilih siapa yang ingin menjadi bapa kepada anak-anak saya nanti. 

Ikhtiar dan usaha tidak diketepikan.
Saya yakin tentang jodoh dan ketentuan Allah.

Sepanjang hampir 7 bulan tempoh pertunangan, saya dan tunang juga diuji.
Allahlah tempat kami memohon segalanya. Tiada tempat lagi untuk kami berteduh dan berlindung daripada segala gangguan selain Dia.

Ujian Menanti Qurratu 'Ayun

Sesudah mendirikan baitul muslim, tentu saja setiap pasangan menanti-nantikan zuriat kurniaan Allah. 

Saya dan zawj juga tidak terlepas daripada ujian ini. Sekali lagi soalan “dah ada baby ke?” dan soalan seumpamanya adalah kelaziman bagi kami. 

Berbagai petua diamalkan termasuklah dari tradisional hingga ke makanan Sunnah. Dari cuba memakan tauge setiap hari hinggalah memakan rempah ratus dari negara anbiya' (rujuk susu al-khisbun). Dari doa dalam Surah Al-Anbiya', doa Nabi Zakaria dalam Surah Yusuf sehingga zikir asmaul husna menjadi amalan sebagai ikhtiar dan usaha.

Kemudian, genap setahun usia baitul muslim kami, saya membuat keputusan untuk mengambil cuti tanpa gaji dan tinggal bersama zawj. 

Kerana sebelum itu kami tinggal berasingan dek jarak tempat kerja yang agak jauh. Kami hanya berkesempatan untuk berjumpa hanya di hujung minggu, itupun cuti bekerja saya hanya pada hari Ahad manakala zawj bercuti pada hari Jumaat dan Sabtu. 

Alhamdulillah, tidak sampai beberapa minggu saya bercuti di rumah, Allah beri kami anugerah zuriat yang dinanti.

Ujian dan Nikmat

Ada yang belum bertemu jodoh bermohon kepada-Nya untuk dipertemukan dengan pasangan yang Allah redha. 

Ada yang belum beroleh zuriat bermohon kepada-Nya untuk diberikan pewaris yang terbaik untuk agama dari keturunannya.

Ada yang sudah dikurniakan seorang anak dan masih belum dikurniakan yang kedua, bermohon untuk ditambahkan bilangan anaknya. 

Manusia lemah dan miskin. Sentiasa inginkan tambahan dari Allah untuk hidupnya.
Allah kaya dan kita hamba-Nya ini miskin. Kita sentiasa meminta sedangkan Allah serba cukup segalanya.

Pasangan suami atau isteri serta anak-anak adalah penyejuk mata dan pententeram jiwa. Mereka juga ujian buat kita - untuk kita bersyukur kepada-Nya, untuk kita manfaatkan amanah mendidik diri kita sendiri dan mereka menuju-Nya. 

Ada yang berkata ujian saya tidak lama. 
Ada yang diuji sehingga ke usia 40 belum lagi berkahwin, ada yang berumahtangga sehingga 10 tahun belum lagi mendapat cahaya mata. 

Benar, ujian saya tidak lama. Namun, saya sekurang-kurangnya telah berada di tempat tersebut walaupun tidak lama. Saya merasai perasaan bagaimana diajukan persoalan demi persoalan yang saya sendiri tidak dapat memberi jawapan tentang 'bila waktunya itu'.

~Masa akan terus berlalu, semoga Allah memberi kebahagiaan dan ketenangan dalam setiap detik kehidupan~


Saya juga berusaha berbagai cara dalam tempoh tersebut mengamalkan berbagai doa, petua, zikir bahkan ke pengamal perubatan Islam. 

Saya yakin Allah tidak lihat hasilnya sebab Dialah yang berikan keputusan pada kita, tetapi Allah bagi kita peluang untuk berusaha selagi kita tidak syirik pada Dia. 

Muhasabah

Ada pasangan juga akan diuji. Belum mendirikan baitul muslim juga akan diuji. 
Ada zuriat juga diuji. Belum punya zuriat juga akan teruji. 


"Dan ketahuilah bahwa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar."
(Surah Al-Anfal: 28)


Di mana jua kita berada di atas muka bumi Allah ini, kita pasti diuji. 


"Dialah yang menciptakan mati dan hidup untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih  baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa, lagi Maha Pengampun."
 (Surah Al-Mulk: 2)


Sewaktu ujian itu melanda, saya sering bertanya pada diri sendiri, mungkinkah amalan saya selama ini masih belum cukup untuk Allah memberikan apa yang dihajatkan kepada saya?


Bahawasanya seorang yang datang mengadap Nabi Saw dan berkata,
‘Wahai Rasulullah, aku tidak diberi anak dan aku tidak memiliki anak seorangpun.’ Beliau Rasulullah s.a.w bersabda : ‘Di mana kamu dengan banyaknya beristighfar dan bersedekah yang dengannya engkau akan diberi anak?’ Maka orang itupun memperbanyakkan sedekah dan istighfar. Diapun mendapat sembilan orang anak laki-laki.” Atau mungkinkah ini adalah kifarah dosa-dosa kelalaian saya kepada Allah dahulu?

Maka aku katakan kepada mereka : ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai.”
(Surah Nuh : Ayat 10-12)


Atau mungkinkah Allah masih lagi menunggu hingga rintihan saya padaNya benar-benar ikhlas dan terkesan untuk menjadikan saya  hamba yang diredhai-Nya?
Mungkin saja hati ini belum bulat-bulat berserah pada-Nya. 

Banyak yang saya fikirkan - silapnya di sisi saya. Mungkin saja Allah ingin menyucikan saya sebelum saya mampu mendidik diri dan zuriat saya mengikut acuan Ilahi.

Secebis Pesanan 

Pada sahabat-sahabat atau sesiapa saja di luar sana yang belum ketemu jodoh atau dikurniakan zuriat, yakinlah Allah memandang setiap usaha kita yang penuh kesungguhan. Allah pandang setiap rintihan air mata kita dengan penuh kasih sayang. 

Yakinlah sepenuhnya pada Tuhan  yang menciptakan. 
Bila-bila saja Dia boleh mengatakan "Jadilah!" tapi tentu ada hikmahnya permohonan kita ini ditangguhkan untuk Dia hadiahi perkara yang lebih baik bagi kita yang mungkin saja kita belum jelas melihat hikmahnya. 

Saya juga masih menanti hari untuk melihat cahaya mata, dengan keizinanNya. Masih menanti dengan perasaan bercampur antara debar dan  gembira.

Segalanya bersandar hanya pada-Nya.

~Kita bersedih atas apa yang kita hajati belum Allah kurniakan. Namun, jangan kita lupa atas infiniti nikmat yang telah Allah beri pada kita hingga hari ini~

0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino