::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Feb 18, 2016

Pengajian: Di Sebalik Kesulitan Ada Kemudahan


~Perjuangan ini tidak akan berhenti. Ia belum selesai. Semoga Allah sentiasa meredhai dan menuntuni perjuangan ini~


~Ya Allah, jadikan ilmu kami ilmu yang bermanfaat~


Alhamdulillah,  alhamdulillah,  alhamdulillah. 
Di sebalik kesulitan pasti ada kemudahan.  Bukan hanya kata-kata manusia tetapi janji Allah yang Maha Kuasa seperti yang dinukilkan di dalam Surah Insyirah ayat 5 dan 6. 

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan." (Insyirah; 5-6)

Selesai sudah pengajian Sarjana saya. Agak lama sehingga 3 tahun setengah, boleh lepas sijil ijazah  sarjana muda. Maha Suci Allah yang memudahkan segala urusan. Berjauhan dari suami bersama anak kecil yang masih bergantung pada umminya, bekerja, belajar, berusrah; rasa tak cukup masa 24 jam sehari yang Allah bagi, kerdilnya saya di sisi-Nya.

Bukan Superwoman

Saya bukan superwoman, yang boleh lakukan kesemua tanggungjawab itu dengan sempurna walau hakikatnya saya ingin semuanya sempurna.

Keadaan teruji lagi apabila kerjaya mencapai kemuncak kesibukan, apabila si kecil demam berminggu-minggu hingga terpaksa dimasukkan ke wad, apabila pelajaran menuntut tugasan dan mendekati dateline tesis yang perlu disiapkan.

Orang mungkin kata ini menjadikan kita lebih independent. Tapi tidak pada saya!
Saya berubah menjadi lebih dependent!

Saya lemah, saya tak kuat. Saya tak tahu nak bergantung pada manusia mana lagi. Saya hanya ada Allah.
Waktu di titik kelemahan itu, Tuhan menanti-nanti saya mendongak padaNya.

Tiada superman yang boleh membantu saya tatkala itu. Waktu hujung malam menghabiskan baki penulisan tesis untuk dihantar keesokan hari, mujahid kecil saya demam lagi. Menangis-nangis ingin menemani umminya membuat tesis.

Allah lebih Mengetahui, betapa saya menghantar tesis itu dalam ketidaksempurnaan. Impian untuk membuat yang terbaik mungkin hanya angan-angan kosong. Namun, hanya itulah yang terbaik yang mampu saya lakukan walaupun saya tahu bukan itu yang terbaik.

Ya, impian untuk menjadi pakar dalam bidang keilmuan seperti yang dituntut. Seperti kata penulis Solikhin dan Kang Puji Hartono dalam buku Spiritual Problem Solving bahawa:

"Batas menjadi kekuatan kerana kita tidak bisa menjadi yang terbaik dalam segala hal yang kita lakukan. Kita mesti menentukan bidang yang kita kuasai dengan baik sehingga bisa menjadi yang terbaik di bidang kita. Lebih baik menjadi nombor satu di bidang kita yang sesungguhnya, daripada menjadi nombor dua di bawah sukses orang lain".

Sedih dan syukur.
Sedih kerana hanya itulah keterbatasan saya sebagai manusia yang lemah.
Syukur, akhirnya saya mengakhiri jua episod perjalanan ini.

Keajaiban Milik Tuhan 

Namun, hujan yang disangka turun kerana mendungnya awan tidak menjadi. Segala puji bagi Allah.
Memang kemampuan manusia tidak mampu berfikir lebih dahulu untuk menentukan natijah pada perjalanan hidup kita sendiri.

Keputusan yang saya terima di luar jangkaan. Maha Suci Allah atas segala kekuasaanNya.
Terima kasih pada pemeriksa dan supervisor serta pensyarah-pensyarah yang memberi dorongan.

Pada Allah yang sentiasa mendidik diri, ucapan syukur tidak terhingga dan doa untuk sentiasa menjadi hamba yang diredhaiNya diharapkan. Pada zawj yang sering menyalakan kembali impian yang sering malap, terima kasih. Pada anak ummi yang soleh dan musleh, terima kasih kerana sentiasa menjadi peneman dan penghibur hati ummi. Pada ibu bapa dan ahli keluarga yang tidak berhenti mengutus doa, dan pada sesiapa saja yang mendoakan yang terbaik, semoga Allah memberi kebaikan yang lebih banyak untuk semua.

~Benar, natijah pada setiap usaha bukan kita yang tetapkan. Kita perlu usaha dan usaha dan bertawakkal. Biarpun ia selalu disebut, dalam keadaan tertentu, ia mungkin sukar untuk di amalkan. Doa, doa dan doa semoga Allah berikan kekuatan~

0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino