::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Jun 19, 2017

Bazar Ramadhan vs Bazar Ramadhan


~Berdoalah ketika berpuasa. Doa semoga Allah maafkan kita sekeluarga ataupun muslimin seluruhnya. Berdoalah apa saja asal kita tetap di jalanNya~

Corat-coret 25 Ramadhan 1438H.

Doa Yang Terkabul

Ramadhan kali ni Allah dah makbulkan salah satu doa suami saya.

Bulan Ramadhan saya memang suka pergi Bazar Ramadhan. Kalau zaman universiti dulu, kalau tak mampu beli nasi beriani, pergi beli nasi kerabu. Paling koman pun mini murtabak.

Sampai berkahwin pun siap ajak suami pergi bazar sekali. Ya lah, kadang-kadang teringin nak cari air soya lah terutamanya waktu mengandung anak pertama dulu dengan morning sickness yang agak teruk dan asyik teringin nak minum air soya, maka suami ikutkan saja.

Encik suami ada juga kata kami ni kena kurangkan pergi ke bazar. Banyak kebaikan kurangkan aktiviti ke bazar Ramadhan. Boleh berjimat, boleh jaga hati dan mata, boleh tumpukan tenaga lebih untuk beribadah malam hari dan lain-lain lagi.

Itulah, walaupun dah empat tahun kahwin, baru tahun ni saya dapat merealisasikan impian suami tu. Itupun dengan izin Allah.

Sebab apa? Sebab Allah tu Maha Mendengar.

Tahun ini Allah takdirkan bayi kedua ada alahan macam umminya. Kalau ummi alahan, tetap makan juga sikit buat 'rasa'. He. Namun, bila fikirkan anak, memang saya macam orang pantang lagi dalam bab pemakanan. Kesian tengok anak kalau gatal-gatal satu badan. Jadi, tahun ni kita masak di rumah saja. Lebih jimat dan lebih sihat, insyaAllah.

Itulah cerita tentang Bazar Ramadhan yang telah ditinggalkan. Memang pecah rekod tak pergi langsung jalan petang-petang ke bazar.

Bazar Ramadhan Dia

Bazar Ramadhan manusia telah saya tinggalkan.

~Promosi Ramadhan oleh manusia vs promosi Ramadhan dari Tuhan~ 

Semakin nak dekat raya semakin banyak sale.  Semakin nak dekat raya jugalah, Allah tawarkan ganjaran istimewa untuk sepuluh malam terakhir Ramadhan.

Maka samada kita berlumba tinggalkan tarawikh di masjid dan hadir berjemaah ke shopping complex atau sebaliknya. Ataupun mungkin sibuk buat kuih untuk sambut raya melebihi sibuk menyambut malam Al-qadar.

Walaupun saya dapat hidayah (kiranya macam jadi 'budak baik' sikit) ni lebih awal daripada suami, Alhamdulillah suami yang banyak bertegas soal tak nak tinggal tarawikh berjemaah di masjid.

Ramadhan ni datang setahun sekali. Andainya kita tahu dan boleh nampak ganjaran tu depan mata kita, tentu kita lebih fokus untuk menyambutnya kan? Tapi itulah 'hadiah misteri' yang Allah janjikan untuk kita. Memang kena ada kesabaran yang kuat untuk terus jadi hambaNya yang taat dan istiqamah.

Semoga kita semua terus berteguh hati. Cubaan memang banyak. Jom kita doa agar kita berusaha untuk terus fokus pada Ramadhan yang dah nak pergi. Kita pun belum tahu rezeki Ramadhan tahun depan dengan kita macammana lagi...
Ayuh!

~Ramadhan ibarat marathon. Semakin hampir ke garisan penamat, paling perlukan pecutan berganda. Kalau tak mampu pecut sekalipun, jangan berjalan keluar dari landasan~

0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino