::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Nov 28, 2017

Towards A Doctorate: A Page Break


Sila baca betul-betul, a page break tapi bukan a heart break. :)

Seronok bila tengok kawan-kawan seuniversiti dan adik-adik serta kakak bekas teman se'dorm' STJ dulu melanjutkan pengajian sampai ke PhD. Barakallahufik. 

Tersuntik semangat nak sambung PhD.
Rindu pula zaman remaja dulu. He. Zaman bergurau sama-sama sebilik. Sekarang, semua dah membesar dan menua.

Baiklah, bukan itu sebenarnya isi kandungan entri ni sebab itu hanyalah lintasan kenangan saja.

Timeline Pengajian

Pada usia 16 tahunlah, saya mula-mula pelan kehidupan saya menurut timeline. Timeline tentang apa yang saya nak capai dalam hidup. Dan salah satu daripadanya adalah timeline untuk melanjutkan pengajian.

Impian saya adalah saya nak menyambung pelajaran di peringkat Sarjana pada usia 24 tahun. Impian waktu tu, usia 35 tahun dah dapat PhD.

Dah namanya pun timeline kehidupan, memang kehidupan bukan kita penentunya. Kita hanya merancang dan membuat pilihan tapi selebihnya Allah yang tentukan.

~Usaha dan mohon petunjuk dari Dia~


Sarjana Yang Tertunai

Pada tahun 2011, saya dah merancang untuk melanjutkan pengajian setelah setahun bergraduasi. Walaupun mulanya nak ke oversea sebab impian asal umur 16 tahun tu nak sambung Master di luar negara. 

Bertemankan sahabat saya Humm Salleh, kami pergi ke pejabat agensi pendidikan. Namun dek kerana ibu susah nak lepaskan dengan status masih single, jadi hasrat itu dibatalkan. TakdirNya, 2012 saya berdaftar sebagai pelajar Sarjana di UTM Skudai pada usia 26 tahun.

Sekarang, usia saya dah mencecah 31 tahun. Walaupun ada yang kata macam muka macam 24 tahun tapi itu tetap tak mengubah hakikat sebenar diri yang sudah tua ini.

Kalau ikut timeline, dapat PhD umur 35. Tapi 4 tahun lagi nak mencapai PhD tu macam suatu yang impossible.

Saya telah berusaha ke arah itu sebaik saja selepas graduasi Februari 2016. Saya juga dah siapkan kertas proposal dan mencari bakal supervisor. Gembira bila calon supervisor juga seronok baca paper kita. Namun, bila sampai hasil perbincangan melalui skype selama hampir 30 minit berlangsung tu, saya tertanya diri sendiri;
"Betul ke bidang ini yang aku pilih dan yang aku minat untuk teruskan?"

Sebulan selepas itu ketika bulan Syawal; saya mendapat emel panggilan temuduga Fellowship daripada salah sebuah IPTA untuk berkhidmat di jabatan yang saya mohon. Proposal paper yang sama saya telah hantar pada hujung tahun lalu. 

Apabila saya tengok emel, rupanya tarikh temuduga dah terlepas 3 hari lalu walhal emel baru saja masuk ke inbox. Tak tau nak sedih atau nak gembira (boleh ke macam tu?). Sedih sebab terlepas temuduga dan bukan rezeki saya. Gembira sebab itu bukan ditakdirkan terbaik untuk saya.

Terbaik Dunia dan Akhirat

Setelah sekian muhasabah diri, mungkin inilah jawapan istikharah saya. Sebelum ini saya sendiri sebenarnya tak tau bidang apa yang terbaik untuk saya, dunia dan akhirat.
Hati berbelah bagi apa yang terbaik? Semoga Allah mudahkan.

Buat masa ini saya akan teruskan tapi cuma ambil break sekejap sebab InsyaAllah suami akan pergi menunaikan haji tahun 2018 atau 2019. 

Buat pembaca yang sudi membaca entri ini, terus doakan saya ya supaya terus diberi hidayah-Nya dan terus termotivasi untuk meneruskan impian ke program kedoktoran, insyaAllah.

Berserah dan Terus MajuCepat atau lambat,
Apa nak dirisaukan,
Maju seperti biasa,
Kuatkan keimanan.
-Ya Rabbi Ya- Inteam ft Adik Viral
Setiap kali dengar lagu Inteam ni, menyuntik motivasi diri. InsyaAllah boleh jadi OST entri untuk kali ini dan juga untuk sesiapa saja yang bercita-cita, teruskan usaha!

Berdasarkan kajian saintifik terbaru yang dikemukakan oleh saintis saraf dan ahli piskologi; Dr Aubele, Dr Wenck dan Dr Reynolds  dalam buku Train Your Brain To Get Happy bahawa:

"...if you envision it - thouroughly and often enough - it can come."
InsyaAllah.

~sedang dalam proses pembacaan~0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino