::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Jun 10, 2018

Aku, Kamu dan Malaysia Baharu


Masih belum reda nampaknya panas pasca Pilihan Raya Umum di Malaysia.

           Sesungguhnya mukmin itu bersaudara

Pertempuran Alam Maya

Jika dulu, melayari media sosial seperti Facebook ibarat melihat atau membaca tulisan genre autobiografi. Segala aktiviti harian dinukilkan. Sekarang melayari media sosial ibarat membaca buku atau melihat filem bergenre complicated seperti The Da Vinci Code atau cerita Lord of The Rings ketika puak-puak Middle Earth yang masih bertelagah dan tidak bersatu.

Ketika peperangan pendapat dan persepsi sedang hebat berlaku di medan pertempuran alam maya, masih ramai lagi menjadi pemerhati. Berbagai spekulasi yang dikeluarkan.

Ada yang mengatakan ia perang antara golongan Islamis dan Liberalis.
Ada yang mengatakan ia perang sentimen dan polemik semata. 
Ada yang mengatakan ia perang antara mereka yang kurang matang dalam menilai isu semasa.
Ada yang mengatakan ia perang di antara mereka yang 'uneducated' atau tidak berpendidikan. 


Apapun sebabnya, saya sendiri tidak dapat tentukan mana satu perincian utama yang lebih sesuai untuk keadaan ini. 
Allahu'alam. Hanya Allah saja yang mengetahui.

Walaupun begitu, jika ia dikatakan melibatkan golongan Islamik, kurang matang atau 'uneducated', dari sudut pandang yang lain, saya tetap bersyukur sebagai Muslim di Malaysia masih ramai lagi yang sayangkan agama yang satu ini biarpun golongan apa jua mereka. Mungkin kita jelek dengan sesetengah sikap individu yang agak kurang sopan ketika menaip di laman sosial, tapi dari sudut pandang yang lain ialah mereka tetap mahukan kebaikan untuk agama dan negara.

Kalau ada antara mereka pekerja am,  bukan professional atau tidak berpelajaran tinggi mengeluarkan pendapat, jangan pula kita cepat melabel mereka sebagai 'uneducated' dan tidak berpelajaran tinggi seperti kita. Maka kita mempersampahkan pendapat mereka. Rendahkan sedikit hati kita ini.

Memanglah orang berilmu ini Allah kata darjatnya tinggi di sisi Allah tetapi ingat, yang paling mulia di sisi Allah adalah orang yang bertakwa. Ilmu tanpa amal soleh juga tidak bermakna.

Allah SWT berfirman:
"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."
(QS. Al-Hujurat 49: Ayat 13)

Mungkin juga kiranya wujud golongan Liberalis atau kurang jelas kefahaman Islam di negara Malaysia ini, anggaplah ia satu peluang yang besar untuk kita sebagai umat Islam yang ada kefahaman Islam untuk terus melakukan dakwah.
 
Kisah Dua Syeikh

Saya teringat sebuah kisah benar beberapa tahun dahulu ketika bulan Ramadhan apabila beberapa orang Imam dari negara Arab datang ke Malaysia. 

Kisah Syeikh yang pertama apabila dibawa ke sebuah tempat di mana ramai di kalangan warga tempatan dengan pakaian terlihat auratnya. Syeikh tersebut lantas mengucapkan "Astaghfirullah."

Ya, itu reaksi biasa.

Namun, di satu tempat yang lain ketika Syeikh yang kedua dibawa ke pusat membeli-belah dan pengunjung yang tidak menutup aurat sepenuhnya juga kelihatan. 
Syeikh tersebut berkata, "Alhamdulillah."

Lantas, pemuda yang membawa Syeikh kedua ini agak terkejut sebab reaksi Syeikh yang luar biasa.
"Kenapa Syeikh ucap Alhamdulillah?"

Kata Syeikh kerana banyaknya medan dakwah di Malaysia.

Masya Allah. Hebat. Luar biasa.
Itulah getus hati saya apabila mendengar kisah itu.


Benar, banyak lagi kerja-kerja dakwah yang kita perlu lakukan. 

Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain pada kebaikan. 

Kalau kita rasa kita tak baik atau kurang baik untuk ajak orang lain pada agama kita, kita baiki diri kita. Sambil kita baiki diri, kita pun ajak orang lain buat baik sama-sama. Ibarat jalan dua hala. 

Sebagai Kesedaran

Pada hemat 20 sen saya ini, tidak semua entri atau post di Facebook tidak relevan. Ada yang baik untuk dibuat tauladan. Kita lupakan sekejap siapa yang berkata tapi lihatlah apa yang dikata. Kemudian analisalah kesahihan beritanya.

Jika baik dan sahih, Alhamdulillah. Jika tidak baik, tidak perlu dibalas pula dengan cacian dan makian. Nasihatlah dengan berhikmah. Kalau risau jika persahabatan kita mengundang luka, boleh bincang bila bersemuka. Sebab tulisan hanya dapat dibaca dan tidak boleh didengar nada bunyinya. Bersemuka dan cakap baik-baik dengan dia. Atau kita diam saja dan doa baik-baik untuk dia. 

Kita semua ni sayangkan agama dan negara, tidak bolehkah kita juga lihat sahabat-sahabat kita dengan pandangan kasih sayang dariNya?

Melewati 10 Malam Terakhir

Tinggal berbaki beberapa hari lagi Ramadhan ini. Kita rebut peluang hidupkan malam. Allah bagi tempoh malam sehingga sebelum waktu Subuh. Lepas solat malam, kita doakan kebaikan untuk semua. Semoga Allah tautkan hati-hati kita dengan keimanan dan kasih sayang keranaNya. 

Saya berhajat berkongsi salah satu doa yang dinukilkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang dianjurkan untuk dibaca bersama. 

Aisyah r.a berkata:
"Apabila Rasulullah s.a.w melakukan qiamullail, baginda berdoa:
'Ya Allah! Tuhan Jibril, Mikail dan Israfil, pencipta langit dan bumi, yang Maha Mengetahui yang ghaib dan disaksikan. Engkau memutuskan perselisihan yang terjadi kepada para hamba-Mu, tunjukkan lah pada ku kebenaran dalam sesuatu yang diperselisihkan dengan izin-Mu. Sesungguhnya Engkau memberi petunjuk kepada siapa saja yang Engkau kehendaki menuju jalan yang lurus.' 

Sahih Muslim, Abu Daud dan Tirmizi

Golongan apa pun kita dan mereka, tidak semua pisang pada satu tandan itu busuk. Jangan sampai kerana sesikat pisang yang busuk, habis sebatang pokok pisang kita tebang 😀. 

0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino