::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Feb 19, 2014

Hujan dan Panas: Mengubah Persepsi


~Dari takdir, diri menafsir. Hujan dan panas bersilih ganti, supaya diri dapat melihat antara keduanya ada pelangi~~Ubah persepsi boleh mengubah~

Alhamdulillah, memasuki tahun 2014, saya sudah memasuki tahun ke-4 di alam kerjaya dan semester ke-4 sebagai pelajar Sarjana dan usia 8 bulan berumahtangga serta tahun ke-28 diberikan peluang oleh-Nya bernafas di atas bumi ini.

Perancangan

Banyak yang telah saya rancangkan. Semenjak berusia 16 tahun lagi, saya sudah mengarang perjalanan saya di dalam minda mahupun di atas kertas. Ada yang telah berjaya saya dapatkan, cepat dan lambat dan ada juga yang Allah telah gantikan yang lebih baik untuk apa yang saya inginkan. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.
Sekali-kali tidak pernah Allah menganiayai hamba-hamba-Nya. Benar.

Semenjak di universiti, saya telah dilatih berdikit-dikit dalam bidang penyelarasan program iaitu sebagai Program Coordinator. Memastikan semua berjalan lancar dan mengikut ketepatan masa adalah perkara yang paling utama. Apabila ada tersangkut atau tidak kena, tidak dapat dinafikan saya rasa kecewa. Walaupun begitu, kita tidak dapat merancang kesempurnaan biarpun begitu kita merancang untuk semuanya sempurna.

Takdir dan Tafsir

Ada hari kita rancang untuk jalan di bawah panas terik mentari pagi tetapi datang hujan lebat turun ke bumi. Ada hari kita inginkan kesejukan malam di bawah awan yang turunkan hujan tetapi kita tidur dalam kepanasan.

Setiap hari Allah menetapkan takdir, terpulang kepada kita untuk mentafsir. Zawj selalu menasihati saya,

"Tidak semua yang kita nak, akan berjalan seperti apa yang kita mahu."

Selalu saya dengar nasihat itu kerana itulah kelemahan diri saya ini. Mahukan perancangan berjalan dalam kesempurnaan. Sedangkan kalimah Insya Allah, walaupun selalu disebut, terasa diri gagal untuk menyerahkan sepenuhnya kepada Dia. Saya menangis dan bersedih tatkala apa yang ingin dicita tidak berjalan seperti apa yang dijangkakan.

Allah... rasa kerdil diri ini. Banyak lagi kejahilan yang perlu ditarbiyahkan.

Wahai Tuhan, ampunilah diri ini. Andai hanya lidah ini yang berkata sedangkan hati ini berdusta.

"Dan jangan sekali-kali engkau mengatakan terhadap sesuatu, "Aku pasti melakukan itu besok pagi, kecuali (dengan mengatakan) "InsyaAllah." Dan ingatlah kepada Tuhanmu apabila engkau lupa dan katakanlah, "Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepadaku agar aku akan lebih dekat (kebenarannya) daripada ini."
(Al-Kahfi; 18 : 23-24)

Kita melihat dan mentafsir serta kita memberi respon atas apa yang kita fikir. Fikir dengan akal serta hati yang suci. Cermin hati yang berdebu tentu keliru mentafsir dan menterjemahkan apa yang dilihat. Ya, banyak lagi kerja-kerja yang perlu dilakukan untuk membentuk hati.

Saya ingin berkongsi slaid berkenaan takdir dan tafsir yang saya terjemahkan dari Stephen R. Covey; The 90/10.Mangubah Persepsi

Cara memandang dan melihat dengan mata kasar dan mata hati. Mungkin tahun ini juga saya dan suami merancangkan suatu perubahan. Insya Allah, kami masih memohon hidayah dari-Nya serta jalan yang terbaik dari Tuhan.
~Hujan , panas dan pelangi~

~Untuk menjadi hamba-Nya yang diredhai, diri ini perlu berusaha keras mengubah persepsi hati.~


0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino