::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Apr 28, 2011

24 Jam Sehari; Sama Rata


~Allah bagi semua manusia 24 jam dalam sehari. Terpulanglah kepada kita untuk menguruskannya.~


Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran.
(Al-Asr; 103: 1-3)Seminggu dua ini beban kerja bertimbun sekaligus. Diibaratkan kerja-kerja itu adalah seperti ikan-ikan sardin yang semuanya perlu dimuatkan di dalam satu tin masa.

Alhamdulillah, Allah masih izinkan saya bernafas. Masih Allah beri waktu untuk kerja-kerja amal islami secara langsung. Masih Allah beri masa untuk saya mendidik diri dan hati saya walaupun agak payah benar meninggalkan kerja-kerja pejabat yang berlambak untuk disusun dan diselesaikan. Ya, ia juga ibadah selagi diniatkan bekerja kerana Allah.

Sehari 24 Jam

Dalam dunia ini, Allah bagi kita semua tempoh masa dalam sehari 24 jam. Semuanya sama. Hatta Rasulullah sendiri tidak diberi masa lebih daripada 24 jam sehari untuk menyampaikan risalah baginda. Allah jadikan masa atas dunia ini sama untuk semua. Adil dan sama rata. Masa juga adalah ujian. Tempoh yang Allah berikan untuk kita kaut amal kebajikan untuk kita bergerak ke sana.

"Tak cukup masa lah."
Atau "Tak ada masa lah."

Ramai manusia suka beri sebab-musabab kerana masa.

Apa salah masa jika Allah hanya peruntukkan waktunya 24 jam saja sehari untuk kita?

Ada manusia boleh berjaya walaupun Allah beri masa 24 jam sehari pada mereka. Dan ada juga sebaliknya.

Bukan salah masa. Sebab Allah bagi manusia semuanya sama rata. 60 saat bersamaan seminit. 60 minit bersamaan 1 jam. Dan 24 jam bersamaan sehari.

Pengurusan Masa dan Kerja

Masa akan terus meninggalkan kita. Dan kita tidak akan dapat mengejar kembali masa lalu yang telah pergi. Soal Imam Ghazali kepada anak muridnya; Apakah yang paling jauh dari kita?
Jawapan sebenar yang dikemukakan Imam Ghazali ialah masa. Ya, masa yang telah berlalu itulah yang paling jauh dari kita. Akan terus pergi dan pergi. Yang ada hanyalah masa yang ada sekarang bersama kita dan yang akan datang kepada kita, InsyaAllah. Pepatah Arab mengatakan; "Masa itu umpama pedang. Jika kita tidak menggunakannya untuk memotong, pedang itu akan memotong kita."

Tidak dinafikan kepala saya berserabut apabila diberi tugas bertimpa-timpa (hendak meletakkan jawatan sebagai ahli jawatankuasa program juga tidak dibenarkan) sehinggalah sampai ketika saya membuat jadual perkara yang saya perlu selesaikan dalam masa seminggu dua ini. - perancangan, waktunya, tarikh datelinenya (untuk diri saya) dan sebagainya. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memberi ilham kepada saya, hamba yang lemah.

Saya teringat ketika menjadi fasilitator program, ketika membuat aktiviti latihan dalam kumpulan supaya  ahli-ahli kumpulan saya boleh meloloskan diri di dalam sehelai kertas A4. Aktiviti itu mengajarkan bahawa setiap manusia punya masalah. Dan masalah yang bertimbun itu perlu diselesaikan satu demi satu.

One step at a time. 

InsyaAllah, setiap perkerjaan akan lebih teratur dan lebih mudah diselesaikan walaupun dalam jangka masa yang singkat dan padat. Dan pohonlah kepada-Nya untuk segalanya dipermudahkan.
~Hari ini sempat menikmati keindahan alam hampir sejam. Melihat burung-burung berterbangan di langit tinggi di hujung petang sambil mendengar alunan zikir alam yang mengasyikkan. Meditasi diri yang mendamaikan.~0 comments:

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino