::Fikir Zikir::

"Perbaikilah dirimu di samping kamu mengajak orang lain kepada kebaikan." -Hassan Al-Banna-

Jul 22, 2009

Futsal: Saling Melengkapkan


~Setiap ilmu itu datangnya dari Allah..~Alhamdulillah, Ahad lalu meluangkan masa bersama bersama sahabat-sahabat sekuliyyah di 'Interbatch Futsal Sister'. Salah satu program yang dianjurkan Nursing Students Society (NurSS) bagi menjalin dan merapatkan ikatan ukhwah dengan adik-adik Tahun 1 yang baru masuk sesi Julai ini.

Syukur kepada Allah, dengan izinNya, sudah masuk tahun ke-4 saya berada dalam team futsal. Ada kelainan di dalamnya. Permainan ini bukan setakat suka-suka, bahkan boleh boleh menjadi satu bentuk tarbiyah bagi diri yang benar-benar ingin mengerti.

Selama mula-mula berada dalam satu pasukan, ibarat mula-mula membina sebuah keluarga. Pemain-pemain perlu mantapkan skill, setiap ahli perlu tahu malaksanakan peranan masing-masing seperti defendant, midfield, striker dan goalie, serta berusaha membina keserasian atau chemistry. Ibarat sebuah keluarga, semuanya saling memerlukan dan saling kuat-menguatkan. Tiada yang lemah atau tiada yang lebih kuat dalam sebuah pasukan.

Andai ada lompong di barisan pertahanan, maka pemain di bahagian tengah akan turun membantu. Begitulah juga sebaliknya. Semuanya saling bertolak ansur dalam membina sebuah kejayaan dan kepuasan dalam permainan. Setuju saya dengan kata-kata penulis Saifulislam.com; usah fikirkan tentang hak, tetapi fikirkan tentang peranan kita. Ini bukan sahaja formula untuk berkeluarga, bahkan boleh jadi formula untuk menjadi seorang yang bahagia dan sentiasa berlapang dada.4 comments:

Hafiz & Mawaddah on July 23, 2009 at 12:14 PM said...

alamak...mawaddah yang memboyot ni tak berpeluang nak join futsal...jeles betul...isk isk..

fathan azhan on July 23, 2009 at 12:14 PM said...

salam.hebat enti men futsal.ana kalo men futsal alamat jadi rugbyla nampaknye.hehe.skrg bese men bowlingje.heheh

Raudhatul Nadwah on July 23, 2009 at 12:33 PM said...

hehe... mawaddah, takpe nnt kita ajak 'lil mujahid' n uminya main skali bila besar nnt =)

Raudhatul Nadwah on July 23, 2009 at 12:35 PM said...

salam, miss fathanazhan, enti pun mesti terer main futsal. Kalo ana main bowling, abih sume bola masuk longkang... =)

 

Ringkasan Tetamu

Hatiku Milik-Mu Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino